ICAVOR - Il·lustre Col·legi d'Advocats del Vallès Oriental

Normes Cookies: ICAVOR utilitza cookies amb finalitats funcionals i analítics Més informació
Toggle Bar

Comunicat envers l´IVA a les mediacions públiques

 

Us informem que, a conseqüència de la consulta vinculant efectuada per la Generalitat de Catalunya a l'Agència Tributària, aquesta va emetre la consulta /informe IE0065-22 en el sentit de considerar aplicable l'IVA als serveis de Mediació.


El Consell de l'Advocacia Catalana va encarregar informe d'un especialista, del que es dedueix el següent:

Els serveis que es presten als serveis SOM, en tant que serveis d'informació general sobre la mediació, no estan subjectes a l'IVA (com ja us hem informat anteriorment).

En relació amb la sessió prèvia informativa a la mediació i les sessions de desenvolupament de les mediacions acceptades per ambdues parts, queden subjectes a l'impost, encara que el destinatari dels serveis disposin de justícia gratuïta.

Quant a la forma en què hem de documentar aquestes obligacions:

1. Correspon a l'advocat l'emissió i entrega de la factura als beneficiaris dels seus serveis (cadascuna de les parts que participa de la mediació, efectuant factures diferenciades per la sessió prèvia i una altra pel conjunt de les mediacions fetes amb cadascuna de les parts).
2. El Departament de Justícia ha efectuat la següent recomanació:

A les factures de les sessions prèvies i les destinades a beneficiaris que gaudeixen del benefici de gratuïtat de la mediació, us recomanem que hi afegiu els paràgrafs següents per evitar que els beneficiaris creguin, erròniament, que han de pagar ells la sessió:

Paràgraf per a la factura de la sessió prèvia:

"D'acord amb l'article 21 de la Llei 15/2009, de mediació en dret privat, la sessió prèvia és gratuïta per a les parts de la mediació. El cost de la sessió prèvia serà abonat per l'Administració a la persona mediadora".

Paràgraf per a la factura de les sessions de mediació:

"Atès que teniu atorgat el dret a l'assistència jurídica gratuïta, el cost d'aquesta mediació serà abonat per l'Administració a la persona mediadora".

Disposeu de més informació en el següent enllaç:

https://justicia.gencat.cat/ca/ambits/mediacio/mediacio_dretprivat/professionals_mediacio/facturacio-serveis-mediacio 

3. El pagament arribarà com sempre, a través del col·legi corresponent.

4. La meritació de l'impost en el règim general es produeix amb la prestació del servei, entenent com a tal, la finalització del treball encarregat.

La meritació de l'import en el règim especial de criteri de caixa, l'impost es merita en el moment del pagament efectiu (parcial o total).

Són les persones professionals qui poden efectuar elecció de règim aplicable, segons la normativa fiscal.

El nostre Col·legi i el Consell han assumit de compromís d'exigir al Departament de Justícia el pagament puntual d'aquestes intervencions professionals.

Comissió de Mediació

logo transparentnegatiu 150
IL·LUSTRE COL·LEGI D´ADVOCATS GRANOLLERS Partits judicials de Granollers i Mollet del Vallès.
Carrer Llevant núm. 2,  08402 Granollers
Tel. 93 879 26 03 Fax 93 879 14 38 E-mail: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. CIF: Q0863004H