Accés a l’assistència sanità ria de carà cter públic pels advocats
- Darrera actualització el 23 Juliol 2013
- Vist: 8197
Nota informativa: l’accés a l’assistència sanità ria de carà cter públic pels advocats i advocades que resideixen a Catalunya.
En l’à mbit territorial de Catalunya i en el cas concret dels professionals lliberals, amb la Llei 21/2010, de 7 de juliol, d’accés a l’assistència sanità ria de cobertura pública a cà rrec del Servei Català de la Salut, es va reconèixer expressament el dret a l’assistència sanità ria pública als professionals lliberals.
Tanmateix, i com ja us và rem informar en la nota del proppassat 30 d’octubre, el govern central va aprovar, el 3 d’agost de 2012, el Reial decret 1192/2012 que regula la condició d’assegurat i beneficiari de l’assistència sanità ria a Espanya amb cà rrec a fons públics (en endavant, RD 1192/2012). Aquesta normativa inclou en el sistema públic de salut a tots els advocats, llevat d’aquells professionals que han optat per un règim de previsió social privat i disposen d’un nivell d’ingressos superiors a 100.000 € (Nota). La resta de professionals tenen garantida l’assistència sanità ria de carà cter públic en l’à mbit territorial de Catalunya, segons ha informat el CatSalut. Ara bé, si l’exercici d’aquest dret es planteja fora d’aquest à mbit geogrà fic, llevat que la Comunitat Autònoma de recepció decideixi prestar el servei a cà rrec dels seus propis recursos, inicialment únicament es podrà gaudir d’assistència sanità ria si prèviament els advocats/des han subscrit un Conveni especÃfic que els atorgui aquest dret.
Un cop finalitzat el perÃode transitori del que ens van informar els responsables del CatSalut (veure nota informativa de 30 d’octubre de 2012), els efectes a partir de l’1 d’abril de 2013, són:
a) Si finalment l’INSS dóna d’alta a l’advocat/da i, per tant, el/la reconeix com a assegurat/da o beneficiari/à ria dels sistema, aquest reconeixement abastarà la prestació sanità ria arreu del territori de l’Estat espanyol.
b) En canvi, si l’advocat/da no és reconegut/da en el Sistema Nacional de Salut per l’INSS, les repercussions en relació amb l’accés a la prestació de l’assistència sanità ria de carà cter públic vindran determinades per cadascuna de les Comunitats Autònomes en què s’exerceix el dret.
El procediment per al reconeixement de la condició d'assegurat o beneficiari es tramita i resol per l'Institut Nacional de la Seguretat Social a través de les seves direccions provincials. En la majoria dels casos (treballadors per compte propi o aliè, pensionistes, desocupats) el reconeixement es fa de forma automà tica, d'ofici (article 5 RD 1192/2012), si bé, els interessats poden comprovar si consten d’alta del sistema, tot accedint a una aplicació informà tica habilitada per l’Institut Nacional de Seguretat Social que permet fer la consulta online ( https://sede.seg-social.gob.es/Sede_1/Lanzadera/index.htm?URL=97 ).
Ara bé, aquells advocats/des que hagin realitzat la consulta i no figurin d’alta, si entenen, d’acord amb el referit RD 1192/2012, que han de ser reconeguts, com assegurats o beneficiaris dels Sistema Nacional de Salut, la normativa ha previst que puguin formular aquesta sol•licitud d’alta de manera expressa (article 6 del RD 1192/2012).
Per fer aquesta petició s’haurà d’emplenar el model de sol•licitud que us adjuntem i juntament amb la documentació que s’especifica al formulari, lliurar-lo a l’INSS directament, demanat dia i hora per a la seva presentació, i serà des d’aquest organisme que us donaran la resposta directament al domicili que s’hagi fet constar al formulari.
Accedir a fomulari - Si no el podeu omplir directament per la web, guardeu document al vostra ordinador i editar.
(NOTA) Segons la informació facilitada pel propi INSS, el llindar econòmic de 100.000 € es determina a partir dels ingressos integres corresponents al darrer exercici fiscal obtinguts per rendiments de treball, de capital, d’activitats econòmiques i guanys patrimonials (actualment es té en compte base liquidable general i de l’estalvi de la declaració de la renda de 2011- Caselles núm.620 + 630 de la Declaració de l’IRPF).
Granollers, 19 de març de 2013