ICAVOR - Il·lustre Col·legi d'Advocats del Vallès Oriental

Normes Cookies: ICAVOR utilitza cookies amb finalitats funcionals i analítics Més informació
Toggle Bar

Costes i Justícia Gratuïta

 

En els procediments en què la part afavorida per la resolució judicial amb expressa imposició de costes sigui beneficiària de la justícia gratuïta, la legitimació per reclamar i percebre que es deu per la part condemnada a costes correspon als professionals (Advocat i Pocurador) intervinents.

 

 


Com bé sabeu, la Junta de Govern del nostre Col·legi sempre ha sostingut i defensat que quan la part afavorida per una resolució judicial que imposa les costes a l'altra sigui beneficiària de la justícia gratuïta, procedeix que els Lletrats de l'Administració de Justícia lliurin el manament de pagament de les costes a favor dels professionals que han intervingut en la seva defensa i representació, respectivament, no a nom del beneficiari de la justícia gratuïta, ja que són aquests els titulars del dret subjectiu a la percepció de les costes processals.

Aquesta afirmació ve justificada pel fet que el dret subjectiu públic de qui té reconegut el dret a la justícia gratuïta es satisfà amb la prestació del servei pels professionals que hagin intervingut en el procés. Si entenem el dret subjectiu com un interès legítim tutelat per l'ordenament jurídic podrem comprovar, d'altra banda, que l'article 36.5 de la Llei d'assistència jurídica gratuïta ha instituït com a titulars d'aquest dret subjectiu indemnitzatori de naturalesa patrimonial en què consisteix la percepció de les costes de la part contrària condemnada al seu pagament als professionals que hagin intervingut en el procés en la representació i defensa de qui ha obtingut el reconeixement del dret subjectiu públic de naturalesa prestacional a l'assistència jurídica gratuïta.

Per aquest motiu, a fi que podeu sustentar aquesta tesis quan en aquests supòsits no se us lliuri al vostre nom el manament de pagament de costes, us adjuntem un informe sobre costes i justícia gratuïta aprovat pel Consejo General de la Abogacía Española en la seva sessió de data 24 de juny d'enguany, que resol la consulta plantejada per un company amb relació a la destinació de les costes processals quan el beneficiari de justícia gratuïta és l'afavorit per la resolució judicial, que condemna a la contrària -que no té reconegut dit benefici- al pagament de les mateixes. Aquest informe conté la normativa i diverses resolucions de l'Audiència Provincial de Barcelona que podeu invocar en aquests casos, en la confiança que seran de la vostra utilitat.

Atentament,

Ramon Ignasi Palau, Comissió de Comunicació

Descarregar sentència [pdf 506kb]

 

logo transparentnegatiu 150
IL·LUSTRE COL·LEGI D´ADVOCATS GRANOLLERS Partits judicials de Granollers i Mollet del Vallès.
Carrer Llevant núm. 2,  08402 Granollers
Tel. 93 879 26 03 Fax 93 879 14 38 E-mail: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. CIF: Q0863004H