ICAVOR - Il·lustre Col·legi d'Advocats del Vallès Oriental

Normes Cookies: ICAVOR utilitza cookies amb finalitats funcionals i analítics Més informació
Toggle Bar

El Tribunal Constitucional reconeix el dret dels lletrats a accedir a l'atestat

El Tribunal Constitucional reconeix el dret dels lletrats a accedir a l'atestat. L'article 520 de la LeCrim no prohibeix al lletrat del detingut tenir accés a l'atestat durant el període de la detenció del seu client i abans de ser posat a disposició de l'autoritat judicial.

 

 

Us adjuntem la Sentència dictada en data 30 de gener de 2017 per la Sala Segona del Tribunal Constitucional en el recurs d'empara número 7.301-2014, que reconeix als Lletrats el dret d'accés a l'atestat (als materials de l'expedient) per poder realitzar de la millor manera possible el seu dret a la defensa. Segons l'esmentada Sentència, el reconeixement legal del dret d'accés a l'expedient es produeix amb el dictat de la Llei Orgànica 5/2015, de 27 d'abril, per la qual es modifiquen la Llei d'enjudiciament penal i la Llei orgànica 6/1985, d'1 de juliol, del poder judicial, per transposar la Directiva 2010/64/UE, de 20 d'octubre de 2010, relativa al dret a una interpretació i traducció en els processos penals i la Directiva 2012/13/UE, de 22 de maig de 2012, relativa al dret a la informació en els processos penals. El Tribunal considera que "des de la nostra perspectiva de control extern, resulta de la lectura del seu article 7 (de la Directiva 2012/12/UE), especialment del seu apartat 1, la consagració del dret d'accés als materials de l'expedient per la persona que es trobi detinguda i pel seu advocat, que resultin "fonamentals" per poder impugnar de manera "efectiva" la legalitat de la detenció". La negativa sense cap justificació de l'Instructor al lliurament del material del què ja disposa, comporta doncs la vulneració del dret a l'assistència de lletrat (article 17.3 CE: "Tota persona detinguda ha de ser informada immediatament, i de manera que li sigui comprensible, dels seus drets i de les raons de la detenció, i no podrà ser obligada a declarar.
Es garanteix l'assistència d'advocat al detingut en les diligències policials i judicials, en els termes que la llei estableixi, el qual inclou en el seu contingut el Dret del detingut i el seu Lletrat a accedir als elements fonamentals per impugnar la seva situació privativa de llibertat.

Descarregueu Sentència Tribunal Constitucional  que reconeix el dret dels lletrats a accedir a l'atestat. [Enllaç a la web del Tribunal Constitucional, consultat el 14 de febrer de 2017]


Ramón Ignasi Palau, Diputat de la Comissió de Comunicació

logo transparentnegatiu 150
IL·LUSTRE COL·LEGI D´ADVOCATS GRANOLLERS Partits judicials de Granollers i Mollet del Vallès.
Carrer Llevant núm. 2,  08402 Granollers
Tel. 93 879 26 03 Fax 93 879 14 38 E-mail: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. CIF: Q0863004H