ICAVOR - Il·lustre Col·legi d'Advocats del Vallès Oriental

Normes Cookies: ICAVOR utilitza cookies amb finalitats funcionals i analítics Més informació
Toggle Bar

Un nou i innecessari atac a la Justícia Gratuïta i al Torn d'Ofici.

 

La Justícia Gratuïta és una de les inversions en pau social més importants en un Estat de Dret. Cada cert temps es veu sotmesa a tensions, vaivens o amenaces. Aquest no és un servei lliure ni en la seva contractació ni en el seu preu, sinó un servei públic de caràcter social, sense elecció de client, amb barems prèviament fixats per cadascuna de les administracions competents, encomanat amb caràcter obligatori a l'Advocacia institucional. El servei és organitzat pels col·legis d'advocats i prestat als ciutadans i ciutadanes en qualsevol lloc d'Espanya a través de 43.000 advocats d'ofici, 24 hores al dia, 365 dies a l'any. Un sistema que funciona sense pràcticament queixes de les persones usuàries.

 

 

L'últim problema que ha sorgit sobre aquest servei -i que està motivant una enorme confusió i una creixent mobilització dels col·legis d'advocats, dels professionals, de les seves associacions i dels mateixos afectats- és el canvi de criteri interpretatiu de la llei del IVA per part de la Direcció General de Tributs que estableix l'aplicació d'aquest impost al Servei d'Assistència Jurídica Gratuïta. Aquest augment de la despesa en un 21 per cent no només posa en risc el sistema públic vigent que garanteix l'accés a la Justícia a Espanya en condicions d'igualtat per a tothom, sinó també l'estructura organitzativa exemplar i única a Europa que ho fa possible .

El canvi de criteri, respecte al vigent des de 1986, es basa en una sentència del Tribunal de Justícia de la UE en l'assumpte C-534/16 que qüestiona el sistema fiscal existent a Bèlgica, basat en un règim de naturalesa diferent al model públic espanyol, i per tant no aplicable a Espanya. No obstant això, aquest nou criteri interpretatiu s'aplica ja al nostre país des del passat 26 de gener, amb una celeritat poc freqüent, i obligant als advocats a lliurar una factura al beneficiari de la Justícia Gratuïta, el pagament de l'IVA no s'efectuaran ni el beneficiari ni l'advocat sinó les administracions públiques competents, tal com s'ha vist obligada a aclarir la mateixa Agència Tributària.

La mesura no només augmenta profundament la burocratització del servei i la feina dels que el presten sinó que suposa un càrrec extraordinari a les arques de les administracions públiques de més de 50 milions d'euros anuals, sense cap necessitat i sense benefici real per a la ciutadania.

L'Advocacia té l'obligació de garantir la prestació continuada del servei d'assistència jurídica gratuïta així com la seva qualitat i, en definitiva, el dret a la tutela judicial efectiva dels qui no tenen recursos per a litigar (articles 24 i 119 de la Constitució). Aquesta obligació irrenunciable converteix el servei en un sistema reglat per normes administratives i sotmès a control públic. Donada la naturalesa pública i obligatòria del servei, la prestació de la Justícia Gratuïta pels advocats del Torn d'Ofici, un autèntic deure cívic en paraules del Tribunal Europeu de Drets Humans (sentència de 23 de novembre de 1983, assumpte Van der Mussele contra Bèlgica , 8919/80) - no està subjecta a IVA.

Per legalitat, raonabilitat i eficiència, els advocats i les advocades demanem que es suspengui l'aplicació d'aquesta norma de manera immediata, que no es greu el Torn d'Ofici amb l'IVA, així com que s'aborden les reformes necessàries per garantir la prestació d'aquest servei no només amb eficiència i eficàcia, com fins ara, sinó amb la dignitat que mereixen els qui ho fan cada dia amb compromís i de forma exemplar. L'hi demanem al Govern i reclamem als partits polítics que donin suport a aquesta mesura d'estricta justícia.

Els ciutadans i les ciutadanes que tenen dret a la Justícia Gratuïta poden estar tranquils perquè l'Advocacia no els deixarà mai desatesos. L'Advocacia posarà en marxa tots els recursos legals, socials i polítics perquè es respectin els drets dels ciutadans i dels advocats del Torn d'Ofici. Posant en perill la prestació de la Justícia Gratuïta, afectem l'essència d'un dels pilars de l'Estat de Dret.

logo transparentnegatiu 150
IL·LUSTRE COL·LEGI D´ADVOCATS GRANOLLERS Partits judicials de Granollers i Mollet del Vallès.
Carrer Llevant núm. 2,  08402 Granollers
Tel. 93 879 26 03 Fax 93 879 14 38 E-mail: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. CIF: Q0863004H