ICAVOR - Il·lustre Col·legi d'Advocats del Vallès Oriental

Deepfakes i intel·ligència artificial: una amenaça real per al dret

Les noves tecnologies ja poden manipular proves amb una facilitat inquietant. Estem preparats per distingir el que és real del que no?

 

 


Fa només uns anys, la capacitat d'enganyar o manipular mitjançant la tecnologia requeria coneixements tècnics avançats, una infraestructura considerable i una inversió econòmica important. Avui, gràcies a l'expansió de la intel·ligència artificial generativa, aquesta barrera pràcticament ha desaparegut. Qualsevol persona, sense gaire formació informàtica ni grans recursos econòmics, pot crear imatges, vídeos o àudios falsos que suplantin la identitat d'altres amb una precisió inquietant.

No calen gaires recursos econòmics ni coneixements tècnics per utilitzar la IA generativa actual.

Aquest és un fenomen ja arrelat a les xarxes socials, avui una de les principals fonts de comunicació i informació. En aquests entorns, es pot enganyar o suplantar identitats amb imatges, vídeos o àudios generats per IA amb una facilitat sorprenent.
Aquest fenomen, conegut popularment com a deepfake, planteja reptes especialment complexos per a l'àmbit jurídic i judicial. Com poden advocats i jutges discernir què és real i què no ho és? Aquesta tasca, ja difícil avui, ho serà encara més en un futur molt proper.

Amb la IA, com podem saber què és real i què no? Com afectarà la validació i presentació de les proves?

Encara avui, molts expedients judicials accepten com a prova captures de pantalla de WhatsApp o correus electrònics impresos. Amb la irrupció de la intel·ligència artificial generativa, aquests formats de prova són fàcilment manipulables i, per tant, cada cop menys fiables. Les eines per generar proves falses estan a l'abast de qualsevol i sovint són gratuïtes.

Això porta inevitablement a una pregunta crítica: estan preparats els advocats i els jutges per afrontar aquest canvi radical? La realitat ens indica que aquesta no és una qüestió del futur, sinó del present més immediat.

Per afrontar adequadament aquest nou escenari tecnològic i jurídic, és essencial formar-se i entendre com detectar, gestionar i rebatre aquestes noves formes d'engany. Per aquest motiu, us convidem a participar en el curs específic sobre intel·ligència artificial, deepfakes i dret que impartirem el proper 10 de juny, de la mà de l'especialista Genís Margarit, que ja ens ha acompanyat en formacions sobre ciberseguretat i protecció de dades.

Una oportunitat indispensable per actualitzar-vos i preparar-vos adequadament davant els reptes tecnològics que ja són aquí.

Apunta't el Webinar ICAVOR Deepfakes i Intel·ligència Artificial: Nous Riscos i usos maliciosos. 10 de juny de 2025

Enric Mestre i Ribera
Responsable de Biblioteca, tecnologia i Comunicació

logo transparentnegatiu 150
IL·LUSTRE COL·LEGI D´ADVOCATS GRANOLLERS Partits judicials de Granollers i Mollet del Vallès.
Carrer Llevant núm. 2,  08402 Granollers
Tel. 93 879 26 03 Fax 93 879 14 38 E-mail: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. CIF: Q0863004H